Kategorier
Inredning

Mattor ger hemmet en extra dimension 

Har du svårt att hitta den där sista lilla pricken över I.et i din inredning? Det kan i många fall vara en god idé att blicka nedåt och ta en titt på golvet. Är ditt golv naket så blir mattor ett utmärkt sätt att rama in och binda ihop den övriga interiören. 

Många glömmer bort golvet och vilken enorm yta det trots allt handlar om. Du skulle, som jämförelse, aldrig lämna en vägg helt naken och inte ha exempelvis en tavla eller en spegel på den, eller hur? 

Mattor fungerar på samma sätt. Du kan antingen investera i en matta som går i linje med den övriga inredningen: välj samma färger, former och exempelvis ett mönster som kan fånga upp de nyanser som finns i rummet. 

Inred med mattor och textilier 

Ett annat alternativ är att låta mattor tala för sig själv. Genom att välja en annorlunda form, en udda storlek – tänk stort – eller en matta med tydlig struktur eller mönster så kan du få ett objekt som skapar den där wow-känslan i rummet. 

Mattor fyller även tydliga funktioner. Utöver att mjuka upp och skapa en större hemkänsla så är de sköna att gå på. Du går ner i köket en kall vinterdag och kan sätta dina fötter på en varm och skön matta. Du vaknar och sätter fötterna på en matta snarare än ett iskallt golv. 

Mattor bidrar till en skönare inomhusmiljö

Dessutom så handlar det också om att en matta förhindrar exempelvis kalldrag – något som är vanligt i äldre hus och fastigheter. Genom detta slipper du också vrida upp elementen på max: mattorna gör att värmen stannar kvar inomhus på ett tydligare sätt. 

En annan fördel med mattor är att de absorberar ljud. Bor du i ett lyhört hus så kan minsta fotsteg och minsta lek som dina barn håller på med skapa irritation hos grannen. Med mattor försvinner ljudet och det ger i sin tur en betydligt skönare inomhusmiljö – både hos dig och övriga grannar i fastigheten.